tirsdag 22. februar 2011

Konseptet "dugnad"


Jeg har vokst opp i en trøndersk "dugnads-familie". Uthus ble bygd med dugnad... Bedre utsikt ble laget med en større ved-dugnad... Låven ble rød etter en kjapp dugnad... Ja, generelt, planla pappa et større prosjekt ble vi tre barna (vennene våre og etterhvert familiene våre) innkalt til dugnad.


Jeg husker hvor jeg hatet disse dugnadene i tenårene... Ja, kompiser av brødrene mine listet seg bak buskene så dugnads-diktatoren (pappa) ikke skulle se de og rekruttere de til snekkering. Jeg husker enda det triumferende blikket til pappa da han satt på taket og ropte inn busk-kryperne til plikter:-) Mottoet var; alle stiller opp for alle! For pappa kan å samle troppene, men så er han bestandig den første til å tilby hjelp til andre. Og det er jo det som er det flotte med dugnader, "you give some and you take some".


Mest av alt liker jeg det sosiale etter at en dugnad er over. Da er alle fornøyd med resultatet, småsliten og latteren sitter løst. Vafler, grillmat og kaffe går ned på høykant. På bildet over ser vi sannelig ut som familien Larkins (husker dere den gamle TV-serien?), men ohoi så gøy! Barna lærer jo samtidig at man kan ikke kreve ukelønn for alle småjobber, noen gang er det bare flott å hjelpe andre.


Her har vi dugnads-sjefen over alle sjefer!
Men tro ikke at han står å nipper Chablis mens vi andre jobber, nei, det er mang en træle i pappas hender. Han er også en nitidig organisator. Dugnadsinnkallelser, detaljerte tidsplaner, mål og to-do-lister er laget i Excel og distribuert før start. Og så får hver og en velge hvilken oppgave en vil ha. Har du høydeskrekk slipper du maling i stige, har du grønne hender blir blomsterbedet ditt område, "Kink i ryggen eller gravid, sa du?" Ikke noe problem, da blir du i kjøkken og serveringstjenesten:-)Og etterhvert forbinder barna dugnad med en trivelig og sosial happening... ja de glemmer helt at de arbeider. Tja, det kan vel hende at det vil endre seg med tiden, de skal jo også bli overtrøtte, hormonfylte, protesterende tenåringer engang, men den tid, den sorg!!


Grekern har også fått sansen for konseptet dugnad siden han kom fra Hellas for 5 år siden. Han får som regel en liten ekstraoppgave på sitt oppgaveark: dokumentasjon (ta bilder altså)....


Fra Wikipedia:
Dugnad er et felles utført og vanligvis ulønnet og frivillig arbeid av betydning for fellesskapet eller en enkeltperson. Dugnader utføres vanligvis i et lokalsamfunn, (f.eks. vårrydding i et borettslag, oppføring av en låve eller en lekeplass), som nabohjelp i forskjellige situasjoner.

Dugnadsbegrepet er utpreget norsk. I 2004 ble ordet «dugnad» kåret til Norges nasjonalord. NRK viste en serie språkprogram (Typisk norsk), og seerne ble invitert til å foreslå og deretter stemme frem et norsk nasjonalord. «Dugnad» vant knepent foran «jah» (på innpust), «matpakke», «hæ» og «koselig».

At dugnad er noe særegent, typisk norsk, er nok likevel en uriktig forestilling. På finsk finnes begrepet «talkoot» med samme betydning. Og I USA har de begrepet «barn raising» som benyttes om en spesifikk dugnad for låvereising. 

4 kommentarer:

 1. dugnad er artig og sosialt:) Er ikke oppvokst med en far av din type, men har alltid vært vant til å hjelpe til:) Da mannen min og jeg bygde hus, hadde vi mange dugnader med mat og drikke som lokkemiddel og gjenhjelp, selvfølgelig:) Og da mannen min er håndverker, er det ikke få timer han har brukt til å hjelpe andre i ettertid:) Og som mor i korps, håndball osv, har det blitt mange dugnader med trivelige mennesker:)

  Håper du har sett innlegget om bloggtreffet i april:) Hadde vært artig om du også kom:)

  Har vært en runde i bloggen din, og liker den godt:) Gleder meg til å følge deg:)

  Klem fra Trine:)

  SvarSlett
 2. Hei! Det så ut som et fantastisk sted å være!! Jobbe først, hygge etterpå det er egentlig ganske smart....... Fant snurten av deg inne hos Emeline!! Morsomt!! AnneK:-)

  SvarSlett
 3. Herlige bilder!:) Dugnad er kjempegøy!

  Men, du? har starta oppryddinga i kjelleren og fant 2 sånne vaser som du har ved siden av brillelampa di..den minste på bilde..vil du ha dem? Her står de nemlig bare i kjelleren og støver ned.... En litt større og en litt mindre. Rop ut om det er av interesse:)

  SvarSlett
 4. Ja, er du gal Ann Kristin, klart jeg vil ha de! Men vil du ikke ha de selv da, det e nu fer gæli!

  Den lille vasen kjøpte jeg for 10 kr. på BruktBo Mule så da blir det sannelig et billig sett:-) Men vi må gjøre en liten byttehandel da, skal finne på noe fint i bytte:-) Tar jeg feil eller så jeg navnet ditt på listen over Venninnehelg-deltakere? Om det stemmer kan vi jo treffes der, jeg jobber der hele helga. Og om du ikke skal dit, kan vi jo ta et minibloggetreff:-)

  Takk for at du tenkte på meg under oppryddinga!

  Fredagshilsen fra Maratonjenta!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...